Διεθνής Αναγνώριση για το Mosquito Alert στα Βραβεία WSA

Το application Mosquito Alert διακρίθηκε με το διεθνές WSA (World Summit Awards) 2023 και βραβεύτηκε ως ψηφιακή λύση με κοινωνικό αντίκτυπο στην κατηγορία «Έξυπνες γειτονιές και αστικοποίηση».

Τα βραβεία WSA είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που ιδρύθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Κοινωνία της Πληροφορίας (WSIS), με στόχο την αναγνώριση και την προώθηση ψηφιακών λύσεων που έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και συμβάλλουν στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Το Mosquito Alert είναι μεταξύ των 40 ψηφιακών πρωτοβουλιών που βραβεύτηκαν σε 8 κατηγορίες, αφού συναγωνίστηκαν 466 υποψηφιότητες από 88 διαφορετικές χώρες.

Το Mosquito Alert, ένα πρόγραμμα επιστήμης των πολιτών, συντονίζεται από ισπανικά ερευνητικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των CSIC, UPF, CREAF και CEAB . Αυτό το «παρατηρητήριο πολιτών» είναι επίσης μέρος της Διαθεματικής Θεματικής Πλατφόρμας (PTI) της CSIC για την Παγκόσμια Υγεία , η οποία περιλαμβάνει 144 ερευνητικές ομάδες με περισσότερους από 400 συμμετέχοντες από διάφορες ειδικότητες, συμπεριλαμβανομένης της επιδημιολογίας μολυσματικών ασθενειών που μεταδίδονται με φορείς.

Ο σκοπός του Mosquito Alert είναι να καινοτομήσει την παραδοσιακή επιτήρηση των κουνουπιών που μεταδίδουν ασθένειες και να μελετήσει χωροκατακτητικά είδη μέσω της συμμετοχής των πολιτών και της χρήσης νέων τεχνολογιών. Το έργο υποστηρίζεται από ένα ευρύ διεθνές δίκτυο ειδικών εντομολογίας και δημόσιας υγείας, εκτός από τη διερεύνηση νέων μεθοδολογιών για την επικοινωνία και τη διάδοση στο κοινό, καθώς και τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το Mosquito Alert κατάφερε, τα τελευταία χρόνια, να παρακολουθήσει την εξάπλωση ειδών όπως το Ασιατικό κουνούπι τίγρη (Aedes aegypti) και το ιαπωνικό κουνούπι (Aedes japonicus) στην Ισπανία και την Ευρώπη έχοντας λάβει πάνω από 190.500 αναφορές πολιτών.

Η έγκαιρη ανίχνευση ειδών όπως το Ασιατικό κουνούπι τίγρη (Aedes aegypti) ή το κουνούπι του κίτρινου πυρετού (Aedes aegypti) είναι ζωτικής σημασίας για την εξάλειψή τους ή/και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσουν στη δημόσια υγεία.

«Ο συνδυασμός της συμμετοχής των πολιτών, της επιστημονικής κοινότητας καθώς και της αποτελεσματικότητας της τεχνητής νοημοσύνης στην ανάλυση δεδομένων, μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την ανίχνευση χωροκατακτητικών ειδών », τονίζει ο Frederic Bartumeus, ερευνητής ICREA στο CEAB-CSIC και ένας από του διευθυντές-συντονιστές του Mosquito Alert.